lessen

Lessen maken op deze website

1. De structuur van deze website

Deze website werkt als volgt:

Op de homepage staan een aantal categoriën van cursussen zoals bijvoorbeeld diversen, engineering, design etc. Als u een nieuwe cursus of categorie wilt toevoegen doet u via de mail een aanvraag bij de websitebeheerder. Een cursus heeft altijd een korte titel, bestaand uit één woord en een lange titel. U kunt er ook vast een afbeelding bij zoeken (formaat wordt aangepast).

U kunt een cursus alleen beheren als u de rechten hiervoor heeft. Deze verkrijgt u door in te loggen op de website. U krijgt dan geheel of gedeeltelijk het recht om cursussen te beheren, afhankelijk van welke rol u krijgt. Er zijn drie rollen:

  • admin: heeft het recht om alle cursussen te beheren
  • docent: heeft het recht om specifieke cursussen te beheren
  • leerling: heeft geen rechten om cursussen te beheren

Een inlog kunt u aanvragen bij de beheerder. Hiervoor is het nodig om zelf een wachtwoordstring te genereren. Dit is mogelijk op http://hash.online-convert.com/sha256-generator. Type uw wachtwoord daar in, klik op Convert File en kopieer de gemaakte string (achter hex:). Mail deze String naar de beheerder. Hierin zit uw wachtwoord, onkraakbaar bij een sterk wachtwoord, verstopt.

Vervolgens kunt u aan de slag in één cursus nadat deze is aangemaakt.

2. Het vullen van een cursus

Nadat u bent ingelogd en op de betreffende cursus heeft geklikt kunt u lesonderdelen toevoegen. Dit kan bovenaan door op het plusje te klikken.

add lesson

U komt vervolgens in het editscherm van het betreffende onderdeel. Hierin kunt u een titel invullen en de lesinhoud aanpassen of toevoegen. Deze editor spreekt redelijk voor zichzelf. Een bijzondere optie is het werken in de source code. Hiermee kunt u html-code plaatsen of aanpassen.

edit in source code

Nadat u op save heeft geklikt dient u eerst de les te activeren zodat de leerlingen de les kunnen zien. Dit doet u door het vinkje van de les aan te klikken. 

 activate lesson

3. Een lesonderdeel veranderen, aanvullen of verwijderen

Als een lesonderdeel eenmaal is gemaakt kunt u deze achteraf altijd wijzigen. U kunt dit op twee manieren doen. Of vanaf bovenin zoals getoond in de afbeelding.

edit lossenpart

 Of u kunt dit doen met het pennetje direct boven de les.

edit lespart

Met de prullenbak kunt u de les ook verwijderen. Mocht u dit per ongeluk hebben gedaan kunt u contact opnemen met de beheerder. Er blijft namelijk een kopie bewaard.

 

4. Lesonderdelen verplaatsen

Met behulp van de pijljtesknoppen boven het lesonderdeel kunt u lesonderdelen verplaatsen.

move lessonparts

5. Delen in een cursus

Een cursus kan bestaan uit meerdere delen. Standaardregel is: een deel bestaat uit niet meer dan 10 lesonderdelen i.v.m. de lengte van de pagina. Als u een nieuw deel nodig heeft kunt u dit instellen (uitleg volgt nog - is niet moeilijk)

parts

6. afbeeldingen uploaden met FTP

Het uploaden van afbeelding gaat via een FTP-programma. Een FTP-programma is speciaal bedoeld om bestanden van de ene naar de andere computer over te hevelen. In ons geval hevelt u de gemaakte afbeeldingen over naar de server. De afbeeldingen staan in een aparte map zodat de applicatie zelf niet te zwaar wordt. Dit vergemakkelijkt updates.

Als FTP-programma kunt u het beste FileZilla nemen. Dit is te downloaden op de downloadpagina. Afhankelijk van uw systeem kiest u de juiste download (vraag dit evt. aan de beheerder).

Zodra u het programma hebt geïnstalleerd en opgestart kunt u een verbinding instellen. U kunt dit doen door linksboven op Sitebeheer te klikken en door vervolgens een verbinding in te stellen. U vindt in onderstaande afbeelding de instellingen.

add a new connection

De inlognaam en het wachtwoord krijgt u van de beheerder.

Het is erg handig als u in het tabblad Geavanceerd de map instelt waarin u op uw eigen computer de gemaakte afbeeldingen plaatst. Hieronder is deze map C:\temp.

Nadat u op verbinden hebt geklikt komt u in u eigen afbeeldingenmap. U ziet de volgende structuur.

structure map

U vindt in het mapje galleries het mapje van de betreffende cursus. Hierin kunt u nu afbeeldingbestanden uploaden vanaf u eigen computer. Dit doet u door er dubbel op te klikken of de bestanden te slepen.

drag files

 

7. Afbeeldingen maken

Afbeeldingen maken gaat erg handig met een zogenaamde Screengrabber. Een van de betere programma's hiervoor is Snagit.

Snagit kan zelf bestandsnamen maken op basis van datum en tijd. In de praktijk is dit handig omdat het soms lastig is om zelf bestandsnamen te verzinnen.

filenames

 

8. Afbeeldingen gebruiken

Nadat u afbeeldingen kunt maken zijn ze eenvoudig te gebruiken. U heeft van de beheerder de locatie opgegeven gekregen waar de afbeeldingen staan. Een afbeelding invoegen gaat nu als volgt:

In de editor klikt u op insert en vervolgens op Inser/edit image.

insert image

Vervolgens is het een kwestie van de URL invoegen waar de afbeelding staat. Vergeet niet een afbeeldingsbeschrijving bij te voegen. U kunt deze URL verkrijgen door via de browser te gaan naar uw afbeeldingsmap. Bijvoorbeeld: http://muziekimages.edictum.nl/. Hier vindt u een overzicht van alle afbeeldingen.

Om snel te kunnen werken kunt u het beste vast bij het opslaan van een afbeelding in Snagit de bestandsnaam kopiëren met CTRL-c en deze in de URL telkens vervangen.

copy filename

 

9. Opdrachten maken

Aan een lesonderdeel kunt u een opdracht koppelen. Deze opdracht komt altijd onderaan het lesonderdeel te staan in een aparte pop-up. Een opdracht kunt u aanmaken door op de opdrachtknop te klikken.

creating an assignment

U vindt onderin dit lesonderdeel een voorbeeld van een opdracht. Een opdracht heeft altijd de nummering van het lesonderdeel.